» Aktualności
» Dokumenty
» NAUCZANIE ZDALNE
» Pedagog radzi
» W szkole
» Wirtualna świetlica
» REKRUTACJA
» 100 lat stawiszyńskiej szkoły
» Motyli Wolontariat
» Niepodległej
» Sport
» Nauczyciele
» Projekt - CSW2020 -ULI- Cyberkids /SP Stawiszyn
» Uczniowie
» Osiągnięcia
» Projekty edukacyjne
» Samorząd Uczniowski
» Tu byliśmy
» Festyny szkolne
» Informacje dla uczniów ósmej klasy SP
» Biblioteka
» Szkoła bez przemocy
» Szkoła humanitarna
» Outdoor
» Hala sportowa
» Rada Rodziców
» Erasmus Plus 2016
» Erasmus Plus 2019
» Biuletyn Informacji Publicznej
» Polityka prywatności
















































.::Zespół Szkół::.
w Stawiszynie
62-820 Stawiszyn
Szkolna 8





» Aktualności » REKRUTACJA » Niepodległej » Sport » Uczniowie » Osiągnięcia » Outdoor » Erasmus Plus 2016
 START > Aktualności > Rok Szkolny 2015/2016 > Śniadanie daje moc

„ŚNIADANIE DAJE MOC”

W dniu 9 listopada 2015 roku wszyscy uczniowie Zespołu Szkół w Stawiszynie przygotowywali w szkole drugie śniadanie w ramach ogólnopolskiego programu „Śniadanie daje moc”. Dzieci z zaangażowaniem przyrządzały apetyczne kanapki, które miały niepowtarzalne dekoracje plastyczne, m. in. buźki, serduszka, kwiatki, misie, koty, myszki, zajączki, żółwiki, jeżyki,  łódki. W każdej klasopracowni unosiły się kulinarne zapachy z różnymi pomysłami na drugie śniadanie. Uczniowie, pamiętając o higienie przygotowywania posiłków, tworzyli oryginalne przysmaki. Dużym powadzeniem cieszyły się sałatki/szaszłyki owocowe i warzywne, gdzie dzieci mogły wykazać się umiejętnością krojenia i dekorowania potraw. Uczniowie podczas wspólnego przygotowania śniadania opowiadali wychowawcom, co najbardziej lubią jeść oraz jak często przygotowują posiłki w domu. Zajęcia kulinarne były świetną okazją do integracji grupy rówieśniczej w klasie z wychowawcą. Pedagog przypomniał o konieczności spożywania pierwszego posiłku w domu, a później drugiego śniadania w szkole. Większość uczniów pamięta, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki któremu mają energię do nauki, lepiej się koncentrują podczas lekcji i mają siłę do zabawy. Wszyscy uczniowie zostali zapoznani z 12 zasadami zdrowego żywienia oraz savoir vivru przy stole. Uczniowie z gimnazjum opracowali gazetkę tematyczną: „Jesteś tym, co jesz” oraz rozdali swoje ulotki na temat zdrowego odżywiania. Z dużym entuzjazmem przygotowywali sok jabłkowy oraz wieloowocowy, którym podzielili się z innymi rówieśnikami. Naturalny sok jabłkowy cieszył się uznaniem wśród dyrekcji, nauczycieli i pracowników szkoły.

Dziękujemy wszystkim Rodzicom uczniów za zaangażowanie i zasponsorowanie jabłek  na przepyszny, regionalny sok jabłkowy.







































Zapoznaj się z naszą polityką prywatności