» Aktualności
» Dokumenty
» NAUCZANIE ZDALNE
» Pedagog radzi
» W szkole
» Wirtualna świetlica
» REKRUTACJA
» 100 lat stawiszyńskiej szkoły
» Motyli Wolontariat
» Niepodległej
» Sport
» Nauczyciele
» Projekt - CSW2020 -ULI- Cyberkids /SP Stawiszyn
» Uczniowie
» Osiągnięcia
» Projekty edukacyjne
» Samorząd Uczniowski
» Tu byliśmy
» Festyny szkolne
» Informacje dla uczniów ósmej klasy SP
» Biblioteka
» Szkoła bez przemocy
» Szkoła humanitarna
» Outdoor
» Hala sportowa
» Rada Rodziców
» Erasmus Plus 2016
» Erasmus Plus 2019
» Biuletyn Informacji Publicznej
» Polityka prywatności
















































.::Zespół Szkół::.
w Stawiszynie
62-820 Stawiszyn
Szkolna 8





» Aktualności » REKRUTACJA » Niepodległej » Sport » Uczniowie » Osiągnięcia » Outdoor » Erasmus Plus 2016
 START > Aktualności > Rok Szkolny 2017/2018 > Od uprawy do potrawy

Od uprawy do potrawy

28 listopada 2017 r. uczniowie klasy I b z wychowawczynią Małgorzatą Anczykowską  i  nauczycielem - opiekunem Piotrem Kozaneckim wzięli udział w projekcie pod hasłem:
„Od uprawy do potrawy” organizowanym przez supermarket TESCO.

Celem programu jest edukacja dzieci w zakresie:

  • różnicowania diety w zależności od sezonów, bazowania na regionalnych, dostępnych, w danym momencie, produktach,
  •  pokazania różnorodności zdrowych produktów i zachęcenia do wyboru produktów pełnowartościowych (w miejsce produktów przetworzonych),
  • uczenia czytania etykiet: pokazania, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty
    z  pozoru identyczne mogą się bardzo różnić,
  • przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie),
  • istotności prawidłowego nawodnienia organizmu,
  • omówienia elementów wchodzących w skład piramidy żywieniowej

W czasie ekspedycji uczniowie mieli możliwość samodzielnie zmierzyć się 
z problemem nieprawidłowych nawyków żywieniowych.

 Zamiast poznawania teorii, dzieci samodzielnie odkrywały, badały różne produkty spożywcze  i wyciągały własne wnioski. Próbowały nowych smaków, łamały szyfry etykiet,
a także kodów na skorupkach jajek. Odkrywały, że za zwykłym ananasem  i innymi owocami tropikalnymi, przyprawami i bakaliami kryje się niezwykła historia podróży przez ocean.

Na zakończenie ekspedycji odbyły się warsztaty kulinarne. Każde dziecko miało możliwość przygotowania zdrowego deseru składającego się tylko z wartościowych
dla zdrowia produktów. Samodzielnie przygotowany posiłek bardzo wszystkim smakował.

Bardzo miłym akcentem naszej ekspedycji były mikołajkowe upominki dla dzieci
od supermarketu TESCO.


 








Zapoznaj się z naszą polityką prywatności