Od
uprawy do potrawy
28
listopada 2017 r. uczniowie klasy I b z wychowawczynią Małgorzatą Anczykowską i nauczycielem
- opiekunem Piotrem Kozaneckim wzięli udział w projekcie pod hasłem:
„Od uprawy do potrawy” organizowanym przez supermarket TESCO.
Celem programu jest edukacja
dzieci w zakresie:
- różnicowania
diety w zależności od sezonów, bazowania na regionalnych, dostępnych, w
danym momencie, produktach,
- pokazania różnorodności zdrowych
produktów i zachęcenia do wyboru produktów pełnowartościowych (w miejsce
produktów przetworzonych),
- uczenia
czytania etykiet: pokazania, że produkty posiadają różny skład i dwa
produkty
z pozoru identyczne mogą się bardzo
różnić,
- przechowywania
żywności i jej poszanowania (niemarnowanie),
- istotności
prawidłowego nawodnienia organizmu,
- omówienia
elementów wchodzących w skład piramidy żywieniowej
W
czasie ekspedycji uczniowie mieli możliwość samodzielnie zmierzyć się
z problemem nieprawidłowych nawyków żywieniowych.
Zamiast poznawania teorii, dzieci samodzielnie
odkrywały, badały różne produkty spożywcze
i wyciągały własne wnioski. Próbowały nowych smaków, łamały szyfry
etykiet,
a także kodów na skorupkach jajek. Odkrywały, że za zwykłym ananasem i innymi owocami tropikalnymi, przyprawami i
bakaliami kryje się niezwykła historia podróży przez ocean.
Na
zakończenie ekspedycji odbyły się warsztaty kulinarne. Każde dziecko miało
możliwość przygotowania zdrowego deseru składającego się tylko z wartościowych
dla zdrowia produktów. Samodzielnie przygotowany posiłek bardzo wszystkim
smakował.
Bardzo
miłym akcentem naszej ekspedycji były mikołajkowe upominki dla dzieci
od supermarketu TESCO. |